მკვლევარებმა ექსპერიმენტი ჩაატარეს, რომლის მიმდინარეობისას ჰაერში ასაფრენ ბილიკზე მდგომი დიდი ავიალაინერის ბორტზე ფრენის მოდელირება მოახდინეს.
გაირკვა, რომ წნევის ცვალებადობისა და ჰაერის განსხვავებული ტენიანობის გამო ადამიანის ლორწოვანი შრება და გემოს რეცეპტორები სხვაგვარად იწყებს რეაგირებას საჭმელზე. კერძოდ, საჭმელი ხდება “უმარილო”, ყავა _ “მწარე”, მხოლოდ ტომატის წვენია შედარებით გემრიელი.
აღსანიშნავია, რომ დღეს დიდ და თანამედროვე ლაონერებზე ხელოვნურად შექმნილია წნევისა და ჰაერის ტენიანობის ისეთი პირობები, როგორიც დედამიწაზეა, ამიტომ ეს ცვლილებები ფრენისას ნაკლებად იგრძნობა.